Kulturerna

Lite information om Kefir

Kefir eller rättare sagt kefirgryn är en fantastisk blandning av svamp och bakterier som formar ett litet gryn och om man lägger dem i mjölk så blir det kefir!! Dessa små gryn kommer ursprungligen från Kaukasus och anses vara hemligheten till ett långt liv…  I den färdiga drycken/osten/creme fraichen beroende på vad man syrar så återfinns den fantastiska mångfalden av goda bakterier och svampar. Det är en sann hälsodryck och välstuderad dessutom. Review från Brazilian Journal of microbiology-Allt du vill veta om Kefir

Kefirtillverkning Instruktionsfilm

Lite information om Surdeg

För att få ut maximalt med näring ur framför allt fullkorn är det en förutsättning att de har fått jäsa under lång tid. Helst med surdeg. Det som händer när degen jäser är att fytater fytinsyra som håller mineraler och vitaminer fast i kornet släpper näringen och den blir tillgänglig för oss när vi äter brödet. Det här är anledningen till att man inte till vardags ska äta mjölprodukter som inte först har fått jäsa under försvarlig tid. Ett bröd som är bakat på surdeg ger en långsammare och mer fördelaktig stigning av blodsocker än ett snabbjäst bröd. Surdegen är en levande kultur och man ska därför vara noga med vilket mjöl man väljer att baka med. Ekologiskt, nymalet (färskt) svenskt mjöl är att föredra.

En vansinnigt lycklig surdeg

”En vansinnigt lycklig surdeg”

 

 

Syrade grönsaker…

Gör din egen yoghurt…