Universums ljuvligaste sommardessert

Här är efterrätten du letat efter

Svarta vinbär! Egentligen är de lila men det märker man först när man tillagar dem. Det lila färgämnet i svarta vinbär är en antioxidant i flavonoidgruppen, antocyanid. Det är sedan länge känt att antioxidanter från frukt, bär och grönsaker, som namnet avslöjar, hjälper kroppen med att neutralisera reaktiva syremolekyler. Nya rön talar även om att färgämnen i maten är av godo för människans tarmbakterier. Dessa i sin tur har mycket större betydelse för människans fysiska och psykiska välbefinnande än vad man tidigare trott.

Den andra ingrediensen i denna dessert är kefirgrädde, syrad grädde eller cremé fraiche. Kefirgrädde är det sensationella resultatet av att lägga kefirgryn i grädde istället för mjölk. Har man inte kefirgryn så går det att få tag på här, Kefirgryn! En svensk kefirgrynsdelningsgrupp. När man syrar grädde med kefirgryn återfinns den stora mångfalden av goda bakterier och svamp som utgör den komplexa sammansättningen i grynen i den syrade grädden.  Som en jämförelse kan man ta en kommersiellt framställd kefir som har mellan 1-4 stammar av mjölksyra bakterier medans analyser av kefirgryn har visat att de har 50 olika stammar. Vilka stammar varierar också beroende på var grynen kommer ifrån och vilken sorts mjölk de har växt i. Det är skillnad på om de växt i pastöriserad, homogeniserad mjölk eller opastöriserad mjölk t.ex. Nu ska inte den här texten handla om kefir eftersom hela sommaren då kommer gå åt att läsa allt som kan skrivas om dessa makalösa gryn. Men det kan ändå vara värt att veta att efter ca 4 h av fermentering av grädde med kefirgryn är pH-värdet så surt (under 4,6) att de eventuella sjukdomsframkallande bakterier som levde i grädden inte längre kan föröka sig. Det är således inte bara en smakförbättrare utan även en konserveringsmetod. Dessutom ändrar proteinerna i grädden struktur och blir mer lättsmälta. Kefirgrädden får en mer gynnsam aminosyraprofil, kan man säga om man vill.

Utöver antioxidanter och goda mjölksyrabakterier blir inte den här historien komplett utan att man också tar upp ett av kroppens hormoner: serotonin. Serotonin har många olika funktioner i kroppen men det beskrivs ofta som ett sk. lyckohormon. Det ligger lite närmare sanningen att säga att serotonin talar om för oss att vi befinner oss i en gynnsam miljö. 90% av detta hormon tillverkas i tjocktarmen av  Enterochromaffinceller.

Inget av detta behöver man dock veta för att förstå varför det är så fantastiskt nyttigt att äta den här efterrätten… Svaret finns här i tillagningen och sedan såklart även i hur man väljer att äta den.

Recept på efterrätten med det anspråkslösa namnet ”Universums ljuvligaste sommardessert” Ca 10 portioner

Ingredienser:

Årets skörd av svarta vinbär

2 dl kefirgrädde (använd ekogrädde)

Ekologisk vaniljstång

En klick lokalt producerad honung, kallslungad.

Gör så här:

Plocka och rensa bären. Koka dem sedan på svag värme och mosa dem till marmeladkoncistens. Tag kastrullen av plattan och låt marmeladen svalna. Tag en halv vaniljstång och rör ned den oslagbara mångfalden av smaker och dofter i kefirgrädden. Observera noga hur de små vaniljfröna sprider sig i grädden. Unna dig gärna att dofta en extra gång på vaniljstången eller fingrarna som har skurit och tömt den på innehåll. Pausa och njut samt kom ihåg doften till senare när du äter din dessert.  Häll upp den vaniljdoftande syrade grädden i små glas ca 1 msk i varje. Ställ dem i kylskåp tills grädden stelnat, det tar en liten stund. Under tiden, om bären svalnat, söta efter tycke och smak med honung. Använd ca 1-1,5 dl färdig marmelad. Resten av skörden kan man frysa in i mindre förpackningar lämpliga att ta fram en mörk och ruskig novemberkväll då behovet av en påminnelse om ljuva sommarnätter är som störst. Nu är det dags att lägga på en klick av marmeladen på kefirgrädden. 1 msk ungefär. Ställ tillbaka i kylen.

Serveras bäst kall efter en grillmiddag ihop med en enkel espresso och trevligt sällskap.

MEN. När du äter lägg noga märke till färgen som bildas när svartvinbärstoppen blandas med kefirgrädden! Det är den färgen som avslöjar att smakerna i kefirgrädden och svarta vinbären kommer att gifta sig.  Tillåt alla sinnen att närvara. Njut långsamt. Låt smaken, doften, färgen, stämningen, tiden du lagt på att plocka bären bidra till kunskapen om varför den här efterrätten är så välgörande, nyttigt och god.

Nu är frågan om individen som äter denna lilla anrättning befinner sig i en gynnsam miljö för att personen är mätt och precis blir bjuden på efterrätt eller är det antioxidanterna, mjölksyrabakterierna och utsöndring av serotonin som talar om för personen att det är en gynnsam miljö eller är det den rosafärgade solnedgången?

Enjoy!

 

Årets skörd